Saturday, October 28, 2017

An Apple A Day

Gluten-Free Apple Pancake Recipe


Apple is the traditional fruit in Brittany. Apple is eaten both in savoury and sweet dishes and is drunk as cider. One of my favourite treat was some kind of fried apple cakes that were sold in a truck in nearly every empty-your-attic sale I went to. And then I had to go gluten-free, two years ago... I still go to empty-your-attic sales, but I don't buy apple pancakes anymore.

La pomme, c'est un peu la base de tout en Bretagne. Elle est utilisée aussi bien dans les recettes sucrées que dan les recettes salées et on la boit même puisque le cidre est une institution. Un de mes péchés mignons était une sorte de petite galette frite à la pomme que l'on trouve vendue dans des stands dans les vide-greniers. Mais il y a deux ans, j'ai dû arrêter le gluten et dire adieu à cette petite gourmandise. 

 

So, of course, I came up with my own recipe last year. Fall being here, apples are back in my local organic store and I was happy to do my apple pancake again. I snapped some pictures so I could share the recipe with you.

Evidemment, j'ai fini par inventer ma propre version de cette recette l'an passé. L'automne étant revenu, les pommes ont refait leur apparition sur les étals de mon magasin bio et j'étais bien contente de pouvoir refaire mes petites galettes à la pomme. J'ai même pris quelques photos pour pouvoir partager ma recette avec vous.

 
Ingredients you need:
  • 1 1/4 cups of flour (my own mix is: 1/2 cup whole rice flour + 1/2 cup buckwheat flour + 1/4 chesnut flour)
  • pixie dust (1 tsp flax seeds + 1/2 tsp chia seeds + 1/4 tsp psyllium - ground together)
  • 2 Tsp raw sugar
  • 1 pinch of salt
  • 2 tsp baking powder
  • 1 tsp cinnamon
  • 1/2 cup apple sauce
  • 2 Tsp oil (I use sunflower oil)
  • 1 cup milk (I use almond milk)
  •  1 apple, grated

Les ingrédients nécessaires:
  •  1 1/4 tasse de farine (mon mélange est: 1/2 tasse de farine de riz complet + 1/2 tasse de farine de sarrasin + 1/4 tasse de farine de châtaigne)
  • poudre de fée (1 cuil. à café de graines de lin + 1/2 cuil. à café de graines de chia + 1/4 de cuil. à café de psyllium - le tout moulu)
  • 2 cuil. à soupe de sucre brut 
  • 1 pincée de sel
  • 2 cuil. à café de levure chimique
  • 1 cuil. à café de cannelle
  • 1/2 tasse de compote de pomme
  • 2 cuil. à soupe d'huile (j'utilise de l'huile de tournesol)
  • 1 tasse de lait (j'utilise du lait d'amande)
  • 1 pomme râpée 
My flour mix

What to do:
  • Mix all the ingredients in the order they are written.
  • Pour some oil in a pan (choose an oil that can go to high temperature like olive or peanut oil).
  • Pour a generous tablespoon of batter in the pan.
  • Cook for a few minutes before tackling the only difficult par of the recipe, tossing the pancake to cook the other side.
  • Enjoy with a good cup of tea. Honey or mapple syrup can be added to eat, but as I'm trying to eat less sugar, I eat them with nothing on them. 

 Ce qu'il faut faire:
  • Mélanger des ingrédients dans l'ordre.
  • Mettre un peu d'huile dans une poêle (choisir olive ou arachide - des huiles qui supportent la chaleur).
  • Former les galettes en versant dans la poêle une généreuse cuillerée à soupe de pâte.
  • Laisser cuire quelques minutes avant de s'attaquer à la seule difficulté de la recette - retourner la galette pour cuire l'autre côté.
  • Déguster avec une bonne tasse de thé. Du miel ou du sirop d'érable peuvent être ajoutés, mais comme je tente de réduire le sucre, je les mange natures et c'est délicieux ainsi.


 In France school is off for the last week of October/first week of November. I still need to work for school, but I have time to try a few new recipes when it's rainy and maybe time to get the mitter saw out when it's sunny. But my main project for this week is to empty one of the bookcase of the living-room to sell it in order to be ready for 2018's project. Of course, now I have piles of books all over my bedroom - every time I begin a project in a room, an other becomes a mess! On the plus side, I got free exercice, going up the stairs with books in my arms over and over again!


Ce sont les vacances de la Toussaint. Bien sûr, cela n'exclue pas des préparations de cours, mais j'ai aussi un peu de temps pour essayer de nouvelles recettes quand il pleut et pour sortir ma petite scie à moulure quand il fait beau. Mais mon projet principal est de vider l'une des bibliothèques du salon pour la vendre afin de pouvoir ensuite lancer le projet de l'année 2018. Du coup, j'ai maintenant des piles et des piles de livres par terre dans ma chambre - c'est le problème dès que je lance un projet dans une pièce, il y en a une autre qui est pleine de bazar. Le bon côté de la chose, c'est que j'ai gagné des séance d'exercice physique pour pas cher en montant les escaliers un grand nombre de fois avec des livres plein les bras.


See you next time,

A la prochaine fois,

Hasta la proxima,


23 comments:

  1. These look really GOOD, Magali! I'm glad to see you are able to find some time to enjoy the fruits of the season. School has been busy here, but once in a while on the weekends, I'll find time to bake, and it feels great to make the house smell good with the aroma of the season. BE WELL!!

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  2. Love the way you make even a recipe look so elegant, Magali!

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  3. Such a yummy looking recipe, and a yummy looking teapot I must say! Wondering if the teapot is vintage or might I find one sold currently?

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    1. The teapot is by Johnson Bros, the Colonial design. I bought it second-hand and it's discontinued. If I ever find an other one, I'll let you know!

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    2. Oops, sorry, "Colonial" is the all white design, the one with the dark border is "desert sand", also discontinued since 1982.

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  4. So glad you could create a recipe to allow you to eat your delicious apple cakes!

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  5. I have found that so many recipes now are easy to convert to gluten free - in the grocery stores they now sell bags of gluten free flour and you use it the same scoop for scoop as regular flour

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  6. I agree with Karen. Gluten free seems to be easily accessible now, just as easy it seems as regular flour.

    xxx

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  7. Yum Magali. These look so delish! Love finding lots of fun recipes to make using apples at this time of year. Thanks for sharing this with us.
    Happy Weekend.
    Hugs,
    Kris

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  8. Magali you have become quite the chef! Your pancakes look amazing and very good for you. Anything with buckwheat in it has to be delicious. So I certainly will try your recipe.
    Have a lovely weekend!
    xoxo Jo

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  9. Thanks so much for this recipe,i love apples cooked or raw.

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  10. They look and sound tasty, Magali. I've been trying to cut down on my sugar, too, but have only managed to do so with my morning coffee and tea in the afternoon.

    Poppy

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  11. Hi...i love apples..have 1 in my morning smoothie every morning an 1 in the evening sliced with some cinnamon sprinkled on it..an this evening while shopping in my fave 1/2 price store..marshall's..i found some apple butter syrup..and some gluten free baking mix for pancakes..so i'll be trying out your apple pancake topped with my new syrup..and i love apple cider too..apples are fall favorites here as well..have a nice mini vacation..i did see some tools by that chair =^)

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  12. Magali en este momento son las 10:30 de la noche y al ver tu deliciosa receta me ha dado hambre que deliciosa se ve me encantan las manzanas :)gracias por la receta bien explicada, Hasta la proxima
    nelly

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  13. Magali: Your pancakes look just wonderful! Hope you enjoyed your break!

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  14. Oh, my dear Magali, your apple pancakes looks amazing! Your photos and the ingredients have my mouth watering :)

    Thank you for sharing, dear friend. Hugs!

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  15. une recette bien tentante !!! et une trop jolie théière... je m'en vais de ce pas découvrir Johnson Bros... bon dimanche et plein de bonnes choses pour la reprise !! monique59

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