Thursday, August 10, 2017

Ad Libitum

Italian Veal Casserole Recipe


Do you want a recipe that is easy peasy to make and will wow your family and friends? Then, stay here for a while, I'll tell you all about my Italian Veal Casserole. Before I shared it with you, I tested it on two different groups of friends and on my parents and it was a hit each time.


Qui veut découvrir une recette hyper facile mais qui fait son petit effet sur la famille et les  amis ? Vous, j'espère. Bon, allez, je vais vous révéler les secrets de mon veau à l'italienne. Ne vous inquiétez pas, j'ai testé cette invention sur deux groupes différents d'amis et sur mes parents avant de la partager avec vous. 


What you need:
  • veal that can be cooked for a long time (my butcher usually sells me pieces of boneless veal shoulder) - I usually ask for 200g or 7 ounces per guest,
  • olive oil,
  • fennel bulbs (depending on your taste and your guests, you can use more or less fennel, I usually use between two and four bulbs),
  • two tablespoons of raisins,
  • two tablespoons of pine nuts,
  • two tablespoons of basil,
  • about two cups of tomato sauce,
  • two to three cups of  chicken broth,
  • salt,
  • pepper.

Ce dont vous avez besoin :
  • veau pour sauté (mon boucher me vend généralement des morceaux d'épaule, je demande 200 grammes par personne),
  • huile d'olive,
  • bulbes de fenouil (j'adapte la quantité selon le goût de mes invités, généralement, j'utilise entre deux et quatre bulbes),
  • deux cuillerées à soupe de raisins secs,
  • deux cuillerées à soupe de pignes de pin,
  • deux cuillerées à soupe de basilic,
  • environ deux tasses de sauce tomate (nature),
  • entre deux et trois tasses de bouillon de poulet,
  • sel,
  • poivre.

Recipe:
I've already told you it was easy, right?
Find your Dutch oven. Put it on your cooking stove. Add a splash of olive oil. Then add the fennel bulbs, sliced, the raisins, the pine nuts and the basil. Then add the veal and let it get tanned a little. As soon as it's golden, add the tomato sauce and two cups of chicken broth. Cover with the lid. Let it simmer over low heat for about an hour. Don't forget to come back every now and then to stir and see if you don't need to add a little more broth. Sprinkle with salt and peper. Serve with rice (or anything else you fancy, of course).


Recette :
Je vous ai déjà dit que c'était facile, n'est-ce pas ?
Trouvez votre cocotte en fonte, déposez-la sur votre cuisinière. Versez-y un peu d'huile d'olive. Ajoutez ensuite le fenouil en lanières, les raisins secs, les pignes de pin et le basilic. Ensuite, ajoutez le veau et faites-le bronzer un peu. Dès qu'il est doré, versez la sauce tomate et deux tasses de bouillon de poulet. Laissez ensuite mijoter pendant une heure à feu doux. N'oubliez pas de revenir de temps en temps pour remuer et vérifier qu'il ne faut pas rajouter un peu de bouillon. Assaisonnez avec du sel et du poivre. Servez avec du riz (ou ce qui vous fait envie).


Notes:
  • As with every casserole, you can personalise it as you want. I've added mushrooms once and I want to try to add olives next time.
  • In winter, when I use frozen basil, I add it at the beginning, but in summer, when I use fresh basil, I use it at the very end of the recipe to keep its flavour.
  • The tomato sauce needs to be plain (nothing else but tomato). It can be home made... But even I have used store bought sauce once as I didn't have any home made frozen one anymore.
  • I always use home made chicken broth, but I guess you can use store bought one just the same.
  • When I have guests, I usually don't serve plain rice, I either add slices of fennels in it, pine nuts or basil to match the casserole.

Notes :
  •  Comme chaque fois avec ce genre de recette mijotée, vous pouvez facilement la personnaliser selon vos goûts. J'ai une fois rajouté des champignons et je pense tenter de mettre des olives la prochaine fois.
  • En hiver, j'utilise du basilic surgelé et je l'ajoute dès le début. En été, je prends du basilic du jardin et je l'ajoute à la dernière minute pour préserver son arôme.
  • La sauce tomate doit être nature. Elle peut être faite maison, mais j'ai déjà utilisé des petites boîtes du commerce quand j'étais à court de munitions faites maison !
  • Je fais toujours mon bouillon de poulet maison, mais vous pouvez utiliser un bouillon du commerce, bien sûr.
  • Quand j'ai des invités, je sers mon riz avec une petite fioriture : des lamelles de fenouil, des pignes de pin ou du basilic pour s'accorder avec le plat.

Now, how fun making this recipe your own!

Maintenant, à vous d'adapter cette recette à votre goût !

See you next time,

A la prochaine fois,

Hasta la proxima,

 

PS: I'm sharing this recipe with










21 comments:

  1. You're right there Magali. This is easy and I can tell from the ingredients delicious. Sounds like a recipe that can easily go in a crockpot too, just brown first in a pan.

    xxx

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  2. That looks SO good, Magali, and a dish like this actually fits well for our late summer CHILLY weather. We've had so much rain and yesterday felt like fall to me. Gorgeous recipe with healthy and tasty ingredients!

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  3. Magali tu receta se ve deliciosa y facil de hacer la hare el domingo justo lo que necesitaba estoy cansada de lo que yo cocino gracias amiga Hasta la Proxima :)
    nelly

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    1. De nada. ¡Me gusta inventar nuevas recetas y compartirlas cuando son fáciles y deliciosas!

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  4. Voilà une recette comme je les aime. Il n'y a pas des tonnes d'ingrédients introuvables, elle ne demande pas beaucoup de préparation et elle mijote toute seule ! Je vais la tester prochainement. Merci pour tes explications claires et simples.

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  5. And she cooks! Wow Magali, you are always impressing me. Not only are you a decorator, contractor and the list goes on you are a great cook I see. This looks and sounds absolutely delicious. Great recipe tutorial. Now where is my Dutch Oven I hardly use anymore.............

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  6. What time shall I arrive? Seriously, it looks fantastic. xo

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  7. Wow, you are quite the chef! It looks delicious! thank you for sharing the recipe. It's on my to do list.
    xoxo Jo

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  8. Cette semaine nous nous sommes régalés avec le butter chicken façon Magali... La semaine prochaine nous testerons donc la recette du veau à l'italienne... avec des olives !!! monique59

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  9. Thanks so much for the recipe, sounds really good. Will have to try it.

    Have a wonderful weekend.

    Mary

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  10. Mmmm...I'm always looking for fast, easy and delicious...this one looks like it fits the bill. :)

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  11. wow!!! yummy yummy yummy... I'll try it..

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  12. Yummy! This looks sooooo good. I am going to try it.
    Happy Friday. Have a great weekend.
    Kris

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  13. Looks pretty good and sounds delicious...wishing I could have a bite right now!

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  14. This sounds delicious, Magali. I especially like the idea of the addition of raisins for a bit of sweetness.

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  15. It sounds wonderful - going to share the recipe with the head chef!

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  16. I am sorry that I have been so busy lately and lost some blog posts. I am so glad to see your lovely recipe Magali. I will give this recipe a try for sure! It looks delicious! Hope all is well for you. Here we are starting to prepare the kids to go back to school. The stores now have all the school material in display at the entrance of the store. School starts next week for some schools here. Sending hugs and thank you for your visit!

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  17. Looks delicious! I have tons of fennel in my herb garden and I have never used it. Is the bulb the root, I wonder? I'm going to have to google it. thanks for sharing your recipe with SYC.
    hugs,
    Jann

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  18. Oh, my sweet Magali, your recipe sounds and looks amazing! Mmmm... I wish I could join you for supper {{smiles}}

    Thank you for sharing. Enjoy your week! Hugs

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