Monday, October 26, 2015

Samhain Bread

Samhain Bread - A Recipe A La Magali


At Cottage, we don't celebrate Hallowe'en per se. But we do live with the seasons and acknoledge that the end of October is the time when Nature is slowly preparing for winter. Here in Brittany, leaves are only beginning to change colours and the air is just starting to cool (I must confess temperatures never get really high here).

Au Cottage, nous ne célébrons pas réellement Hallowe'en, en tout cas, pas de la façon dont beaucoup de mes lecteurs étrangers le font. Cependant, nous (moi, les chats et Cottage) voyons bien que c'est un moment important de l'année. La fin du mois d'octobre marque en Bretagne le début du changement de couleur des arbres et une baisse progressive des températures (qui restent toujours très douces en début d'automne).

 
Around here, the biggest change at this time of the year is that the days are a lot shorter, shorter than the nights.  

Mais le changement le plus important ici, c'est la montée de la nuit qui grignote peu à peu les jours. Le soleil se couche déjà bien vite et n'est pas pressé le matin.

 
I invented a new recipe that I called "Samhain Bread" from the name of the ancient Celtic name of this time of year. It's pronounced "Soween", because as usual Celtic pronounciation is more difficult than my recipes are!


J'ai donc donné le nom de "Pain Samhain" à la dernière recette que j'ai inventée, du nom celtique de cette période de l'année. Pour ceux qui ne seraient pas experts en prononciation celtique "Samhain" se dit à peu près "so-ouine". Pas de panique, la recette est bien plus simple que le nom!

 
Here's what you'll need:
  • 1 cup of whole rice flour,
  • 1/2 cup of buckwheat flour,
  • 1/2 cup of chesnut flour,
  • 1 cup of brown sugar,
  • 1 teaspoon of baking powder,
  • 1 teasponn of baking soda,
  • 1 pinch of salt,
  • 1/2 teaspoon of cinnamom,
  • 1/2 teaspoon of all spice,
  • 1/2 to 1 cup of walnuts,
  • 1 cup of mashed butternut squash,
  • 1/2 cup sunflower oil,
  • 2 tablespoons of mapple syrup,
  • 2 tablespoons of water (or milk).

Voici les ingrédients dont vous avez besoin:
  • une tasse de farine de riz complet,
  • 1/2 tasse de farine de sarrasin (on est bretonne ou on ne l'est pas!),
  • 1/2 tasse de farine de châtaigne,
  • 1 tasse de sucre brun,
  • 1 cuillerée à café de levure,
  • 1 cuillerée à café de bicarbonate de soude,
  • 1 bonne pincée de sel,
  • 1/2 cuillerée à café de cannelle,
  • 1/2 cuillerée à café de quatre-épices;
  • 1/2 tasse de noix,
  • 1 tasse de purée de courge butternut,
  • 1/2 tasse d'huile,
  • 2 cuillerées à soupe de sirop d'érable,
  • 2 cuillerées à soupe d'eau (ou de lait).

Now, are you ready for the directions of this very, very difficult recipe? (If you're new here, welcome and be aware my recipes are always very complicated.)


Maintenant, prêt pour les instructions de ma difficile recette ? (Si vous êtes nouveau ici, bienvenue et sachez que mes recettes sont toujours très compliquées!)



Mix in a bowl all the dry ingredients (from the flour to the walnuts).
Mix in an other bowl all the other ingredients (from the mashed butternut squash to the water).


Mélangez dans un bol tous les ingrédients secs (de la farine jusqu'aux noix).
Mélangez dans un autre bol tous les autres ingrédients (de la purée de courge butternut jusqu'à l'eau).

 
Combine the two bowls together and stir for a few seconds. Pour the rather sticky mixture in a rectangular pan lined with baking paper.

Versez le contenu du deuxième bol dans les ingrédients secs. Touillez un peu et versez la pâte un peu collante dans un moule rectangulaire chemisé de papier sulfurisé.

 
Put in the oven : 20 minutes at 350/360°F and 40 minutes at 340°F.

Faire cuire 20 minutes à 180°C, puis 40 minutes en baissant un peu le four à 170°C environ.


Let it cool for a while before getting the bread out of the pan. It makes a rather crumbly bread as you can see on the pictures, so don't try to get it out of the pan too early.

Laissez refroidir dans le moule un bon moment. Cela donne un gâteau assez friable et je vous déconseille de le sortir trop tôt du moule. 

 
This Samhain bread is really delicious : it's moist and it has the sweetest taste of spice. But I know it's not as beautiful as some other recipes I've showed before on my blog. Most bloggers would be ashamed to post pictures of this bread... But I'm over the moon that I was able to create a recipe that only countains ingredients I'm currently allowed to eat and that it actually does create a breakfast bread that bakes (I bought one from a professional last week that was just nearly raw and I couldn't eat it) and that's edible. My parents tried it and loved it.

Ce pain Samhain est délicieux : il est moelleux et a un discret petit goût d'épices. Mais je sais très bien qu'il n'est pas aussi beau que les autres recettes que j'ai pu partager sur ce blog. La plupart des blogueurs ne le montrerait pas. Mais je suis en fait fière d'avoir réussi à créer une recette avec le peu d'aliments que j'ai le droit d'avaler en ce moment. Honnêtement, c'est meilleur que le pain acheté chez un pro la semaine dernière ! Même mes parents l'ont testé et aimé.

Proof it was still dark outside.
Now, if you want, it's very easy to improve that recipe. Using one cup of wheat flour instead of the cup of whole rice flour will help the bread rise. Adding an egg to the batter will make the bread less crumbly. You can also substitute the two tablespoons of water by two tablespoons of milk.

 Maintenant, si vous voulez améliorer cette recette, voici mes petites idées. Remplacer la farine de riz complet par de la farine de blé rendra le pain plus gonflé et aérien (attention, temps de cuisson légèrement réduit, du coup). Ajouter un œuf le rendra moins friable. Enfin, vous pouvez mettre du lait à la place des deux cuillerées d'eau dont j'ai eu besoin.

Only one bite left!
I can't tell you how much I enjoyed my breakfast the next morning. I couldn't wait for the day to rise to eat (I already told you it's dark very late in Brittany in October) and so I took the pictures with articifial light, how very unbloggy of me. Sorry!

Je ne peux pas vous décrire combien le petit déjeuner du lendemain m'a paru délicieux ! Je n'ai pas eu le courage d'attendre le lever du jour (assez tardif en Bretagne, on est bien à l'ouest) pour le dévorer et les photos sont donc prises à la lumière artificielle des ampoules... Un sacrilège chez les blogueuses, mais tant pis, j'avais trop faim!

Let me know if you try the recipe and if you make any change to improve it (with the ingredients I'm allowed right now, this was definitely the best I could do).

Dites-moi si vous tentez la recette et si vous y apportez des améliorations (pour moi, c'était le mieux que je pouvais faire avec le peu d'ingrédients autorisés actuellement par les intolérances).

See you soon,

A bientôt,



PS 1: Pour les Françaises un peu en panique : une tasse, c'est 250mL, facile à mesurer avec les vieux verres mesureurs que l'on trouve partout en vide-grenier. La purée de courge ne ramène pas un goût prononcé et permet au pain de rester moelleux sans œuf et aussi de se tenir un peu.

PS2: The Samhain bread will taste even better if you make it and eat it while listening to this...

PS 2 : Le pain est meilleur s'il est fait et mangé en écoutant la chanson suivante...



PS3: This recipe is gluten free, egg free, lactose free and as low fodmap as I could... But not tasteless!

PS 3: La recette est donc sans gluten, sans œuf, sans lactose... Mais pas sans goût, miracle !

PS4:


PS5: I'm sharing my recipe with some of my favourite blogs.

Dwellings-the Heart of You Home       Met Monday           See original image                              

44 comments:

  1. Dear Magali,
    that sounds nice (both the song and the recipe). Making pictures without artificial light is getting more difficult by the day, but your dining nook looks very cosy like this. Have a nice week with perhaps some sun?
    Yours, Sarah

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  2. Thanks for the recipe! I have been searching some recipes made from pumpkin/squash.

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  3. That looks fantastic. Pure, handmade, HEALTHY! A votre santé, Magali!

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  4. Hi Magali, you are doing well with finding one's that are both tasty and season. It sounds wonderful. I'll have to give it a try. Jo

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  5. En tout cas ça a l'air délicieux. Bravo Magali pour tes recettes sympas.
    Bisous. Babette
    Ici les enfants sont en vacances, pour toi ce sera quand?

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  6. Good Morning...i love this recipe..i'll be making it..a lot..i planted butternut this yr..they grew like crazy..i actually took a section of fence off so they could grow freely into the yard..an it's ingreds i can have too..no sugar..no white flour Fabulous.!! i have a few..and by few..i mean 8 butternuts on my back porch right now with not much to do..so guess what they'll be doing this afternoon..plus i still have some to pick an some still growing..
    *~~~~~Happy end of summer to you..and i hope you have a really boring week~~~~~*

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    1. P.S. i just noticed you swapped out some banner photos..LOVE them.!!

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  7. Magali, I may need to try this. Looks good and I'm doing gluten free, too. I have never heard of chestnut flour though, but could probably use almond flour.

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  8. Hou là là là tu sais combien je suis preneuse de recettes ! celle-ci m'a tapée dans l'oeil (rassure-toi, sans dommage !) Je vais la tester d'ici peu ! Faut déjà qu'on finisse le cake aux pommes et aux pépites de chocolat fait avec de la farine de châtaigne que j'ai concocté dimanche (hier). Il fallait bien ça pour affronter la balade en campagne ! non ?

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  9. Your bread looks wonderful, so do your touches of fall in the photos.

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  10. Wow, if you can cook like this I'm definitely planning a visit!!!!!!!!! xo

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  11. This looks like a good way to follow the can't-eat-this-can't-have-that diet. Well done. Jo @ Let's Face the Music

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    1. Thanks! I'm trying my best to follow the diet while still having fun eating!

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  12. Magali you have to eat like I do. I have to put everything in my bread but flour! This sounds delicious! I will keep the recipe and try it!

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  13. This is so different. I can't wait to try this one out! Have a great weekend xx

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  14. Sometimes the yummiest things are not the prettiest! This bread looks so yummy. Have a great new week ahead.
    Kris

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  15. Bonjour Magali,

    Je n'aurais jamais la patience de faire ce gâteau, avec moi il vaut mieux que ce soit assez rapide. Hé oui, la lumière se fait déjà plus rare et moi non plus je n'aime pas beaucoup faire des photos à la lumière électrique , mais nous sommes quand même plus gâtées que dans les pays scandinaves. Il m'arrive de sauter sur mon appareil lorsque soudain je m'aperçois que nous avons une jolie lumière, mais il faut faire vite.

    Caroline de http://bleunordique.canalblog.com/

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  16. We have finally reached that time of year when I feel like baking. But, I don't bake as neatly as you!

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  17. J'ai eu le privilège de goûter ce pain/gâteau. J'avoue que la liste des ingrédients ne m'avait pas enthousiasmé... mais finalement, il était délicieux. Et lorsqu'on ne peut manger ni oeuf, ni lait, ni farine de blé, ni pommes... le résultat est superbe !

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  18. We eat gluten and sugar free, here. I suppose I could make this with stevia as sweetener, though. Looks good!

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  19. I think it looks delicious. The ingredients are yummy too. I'll have to try it next time I do some baking.

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  20. This sounds so delicious!! I'm sharing the recipe with my daughter who eats gluten free, also - she will be so excited!
    PS I love your hutch in the dining room - totally my style!

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  21. Looks really yum, but I'm a horrible baker, wish I could try making this though!

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  22. The bread sounds wonderful. It is getting a little cooler here and I will start baking. I didn't turn my oven on all summer, to darn hot.
    Have a great week.
    Mary

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  23. The weather, this time of year, is the perfect time to bake. Yours looks and sounds good..thanks for sharing..

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  24. Sounds delicious and healthy. Perfect for Fall weather by the sea. Love the banner! Kathleen in Az

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  25. I have never seen this recipe and it looks wonderful. Thanks for sharing.

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  26. yum! If I was eating anything delicious right now, I would give this a try. Alas, my current diet says celery and bland chicken are all I can eat. Sigh.

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  27. The bread looks yummy. It has the color of pumpkin bread. xoxo Su

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  28. Hi Magali, I made this bread today...it is rather like a rectangular muffin-very delicious. I will list the ingredients that I used...whatever was on hand...
    2 c. flour
    1/2 c organic palm sugar
    1 tsp baking powder and 1 tsp baking soda
    1 tsp each cinnamon, nutmeg, cloves
    1 c. ground up pecans
    1 c. butternut squash (fresh from the garden), 1/2 c. olive oil, 1 egg, 2 Tbsp. milk, 2 Tbsp. maple syrup
    oven 350*F X 30-35 minutes in a buttered casserole dish
    I am at sea-level, west coast Canada.
    Thank you for the recipe...I will use pumpkin seeds next time.

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    1. I bet it tasted better with wheat flour and an egg! Thanks for sharing your very own version of the recipe.

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  29. Hi Magali, what a delicious way to bring in the Fall season. I may try this but Chestnut flour I have not seen on my grocery travels, but I will substitute seeing that we don't eat Gluten free. Butternut squash is our favorite here in the Fall , I also utilize the squash for dinner making a butternut soup using butter and cream served with a crusty bread. Cant wait to try it! Joyeux automne a vous! Lisa @ Sweet Tea N' Salty Air

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    1. If you don't need to go glutten free, definitely use wheat flour to replace the chesnut flour, it'll make the bread lighter. Enjoy!

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  30. oh, j'aime le coucher de soleil de la nouvelle bannière d'automne !! mais aussi le joli panier de pâtisson, potimarron et pommes de pin...
    je ne manquerai pas de tester le Samhain Bread - merci pour cette nouvelle recette simple et originale - bonne semaine ! monique59

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    1. En plus, on peut adapter la recette pour y rajouter des petites choses qui la rendront pus moelleuse! Bonne dégustation!

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  31. Magali se ve delicioso ya guarde la receta para deleitarme cuando lo haga,siempre me encanta recibir tu blog. cuidate nelly

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  32. Sounds delicious, and artificial light or not, I think it looks very good, too. I've never heard of chestnut flour - If I can't find that, should I add more rice (or whole wheat) flour? Any recipe that has butternut squash in it definitely appeals to me.

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  33. This looks delicious and very healthy. I'm wondering, with your restrictions, what can you spread on it? Avocado? Jam?
    Amalia
    xo

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